MITOTE

Ti znaš da letiš

Ti znaš da letiš

Institucije svojim pravilima grade zidove privida i tupe oštricu tvoje misli.

 

blog2

Institucije svojim pravilima grade zidove privida i tupe oštricu tvoje misli. Iz tih zidova šire se mentalni toksini, tvoja životna snaga opada, let se prekida, gubiš slobodu. Čuvari straha vežu ti krila.

Misao je slobodna.

Ti znaš da letiš.
Ali ako uđeš u šablone ravnih blokova betona i virtuelnih fluida silikona-pod okrilje institucije, ti prihvataš neprihvatljivo. Tvoj život umjesto slobodnog leta poezije, ispunjavaju brojke i pravila. U tom metežu smjenjuju se strah i ambicija. Neharmonično stanje uma zatvara misli u kavez. Gubiš se u lavirintu propisa. Zarobljena misao trese čitavo tvoje tijelo, zamagljuje ti vid pokušavajući da izađe na slobodu. Tvoj nos pod naletima stiješnjene misli udara u zid, od asfalt, u beton, naljećeš na nečiju šaku. Nastupa bol, ležiš na podu iscrpljen, ne znaš ni jedan odgovor.

Institucija je tu da ti pokaže u kojem smijeru nije dobro ići. Jer asfaltirani kilometri puta po kojem su postavljeni regulatori tvog kretanja, semafori, odvlače te sve dalje od prirode i tvoje suštine. Institucija ti daje ono što ne želiš, da bi mogao shvatiti šta želiš. I kad tresneš o pod, kad dođeš do nulte tačke, tvoja misao počinje intuitivno da traži put. Osloniš li se na svoju intuiciju izvući ćeš se iz zamke, izdići iznad privida i vratiti u slobodu.

Misao je slobodna.

Ti znaš da letiš.

Srećno.