Iza objektiva – PEĐA VUJOVIĆ

U prošlom vijeku, fotografije sam razvijao u mračnoj komori pod prigušenim crvenim svjetlom. Ruke su mi bile uronjene u razvijač, nebrojeno puta i bez rukavica. To je bila cijena koju sam rado plaćao u zamjenu za uzbudljivu magiju – trenutke pojavljivanja slika na bijelom fotopapiru.

 

Tada nije bilo giga, tera i displeja pa škljocaj koliko imaš memorije i odmah gledaj kako je ispalo. Prvo je trebao promišljeno ispucati ”samo” 36 snimaka, za šta se ponekad čekalo i par mjeseci… pa onda gurnuti prste u razvijač i fiksir, pa tek onda vidjeti kako je ispalo. A prsti svrbe i bole od hemije. I pored svega, fotografija me još u djetinjstvu privukla sebi i još uvijek me čvrsto drži.

 

Gdje god krenem, sa sobom nosim tešku artiljeriju objektiva i stativa, jer ljubav je bol, a bol više nije u razjedenim prstima, sad je u leđima. Ipak, fotografije i pisanje pomažu mi da se oslobađam nekih drugih, unutrašnjih tereta, čvorova  i bolova koji svako od nas nosi na svojim ramenima… ili u stomaku, ili u glavi, srcu, jetri, duši…. Svaka od devet knjiga koje sam objavio, naučila me je nešto i otvorila novo poglavlje svijesti. Istraživanjem sebe i okoline, pisanjem i radom na fotografiji, razvili su se moja intuicija i instinkt.

Stvari su međusobno
povezane i onim
vezama koje logika ne
može objasniti.
Tvoja intuicija zna
ono što logika ne zna.

logo

Moje knjige

Svaka od 9 knjiga koje sam izdao, naučila me je nešto i otvorila novo poglavlje svijesti. Istraživanjem sebe i okoline, pisanjem i radom na fotografiji, nastala je jedinstvena metoda od slike i riječi.

fototerapija
prati
ugao
kisa
best
raskrinkavanja

Pročitajte na blogu